Monument voor het ongeboren kind

Door Ruchama – Afgelopen zondag kwamen we met een groep vrouwen bij elkaar om ons te verzoenen met pijn en verdriet rondom dit thema. Na een geleide meditatie verbonden we ons met datgene waar nog verzoening of vrede mee gesloten mag worden in het kader van het moederschap.

Er zijn veel vrouwen die een miskraam hebben gehad en dat nooit echt met behulp van een ritueel of ceremonie een plek of gestalte hebben kunnen geven. Dan schreidt zo’n ervaring als een oude wond die nooit sluiten mag. Mede omdat het geen echte ‘uitvaart’ of een ‘monument’ heeft gekregen.

Als celebrant ( ritueel begeleider) heb ik ervaren hoe helend rituelen kunnen zijn bij dit niet-erkende verdriet en hoe het zelf creëren van een monument bij wijze van afscheid steunt en mogelijkheid biedt te verzoenen met de pijn en het verdriet van een miskraam.

MZK

MZK

Leave a Replay

Over ons

Wij organiseren rituelen en samenkomsten voor vrouwen die geen kind hebben en graag hun moederschap én moederhart op eigen wijze vormgeven.

Recente blogs

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief