Een monument maken

Door Ruchama – Als celebrant ( ritueelbegeleider) heb ik geleerd hoe je een monument kan maken om je verdriet en pijn in een vorm uiting te geven. Een monument is meer dan een kaarsje aansteken of een foto op een kastje plaatsen. Een monument is een gedenkteken dat een gebeurtenis of een persoon in jouw leven symboliseert. Het woord ‘monument’ stamt van het Latijnse ‘monumentum’, wat ‘dat wat herinnert’ betekent. Door jezelf een monument te geven borg je als het ware in een vorm de gebeurtenis of persoon die je wilt gedenken of eren. Het heeft daarmee als doel dat het verdriet en de pijn van het eventuele verlies niet in jezelf vast gaat zitten of stolt in de tijd, maar buiten jezelf gestalte krijgt. Je kan er dan zelf voor kiezen naar toe te gaan, jezelf ermee te verbinden en er ook weer afstand van te nemen als je dat wilt.

Vaak hoor ik vrouwen die een miskraam hebben gehad of een periode in hun leven geprobeerd hebben zwanger te raken, dat ze het gevoel hebben dat ze in het verdriet of de pijn blijven hangen. Het lijkt zich omgezet te hebben in een gestold verdriet dat geen ruimte heeft gekregen. Het kan geuit zijn bij een therapeut of bij dierbaren, maar het heeft geen echte status in het leven gekregen. Als een gebeurtenis of ervaring die ook herinnert mag worden en wellicht losgelaten. Een monument bouwen kan daarbij helpen. Het kan tevens dienend zijn om kracht uit te putten. De kracht te voelen van datgene wat er is gebeurd en dat daar ook ‘iets’ uit voortgekomen is. Het kan je sterker gemaakt hebben of het gevoel gegeven hebben dat je er een grote persoonlijke ontwikkeling of transformatie mee door hebt gemaakt. Soms is het gewoon rauwe rouw. En betreft het een pijn die voelt alsof die voor altijd blijft.

Wij organiseren een ritueel voor vrouwen die dit een plek willen geven, dit doen we met ‘het monument voor het ongeboren kind’. Dit is bedoeld voor vrouwen die een miskraam hebben gehad en/of een kinderwens hadden die niet is uitgekomen. Met dit ritueel gaan we hierbij stilstaan en nodigen we je uit samen met ons een monument te maken in de duinen van Den Haag aan de hand van de landscaping methode: met materialen uit de natuur een monument bouwen voor jouw ongeboren kind. De elementen zoals het water, de aarde, de zon, de wind zullen je monument dynamisch maken en daardoor zal het ook weer opgenomen worden in het geheel van de natuur.
In onze agenda vind je de eerstvolgende datum waarop dit monument plaatsvindt.

MZK

MZK

Leave a Replay

Over ons

Wij organiseren rituelen en samenkomsten voor vrouwen die geen kind hebben en graag hun moederschap én moederhart op eigen wijze vormgeven.

Recente blogs

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief